Nancy
Nancy Inspiratie 5 sep 2019

Alles over steranijs: de mooiste specerij

Steranijs is misschien wel de mooiste specerij om te zien. En het is ook nog eens lekker, in zowel zoete als hartige gerechten (en drankjes!). Wat kun je allemaal maken met deze beauty?

Steranijs groeit aan bomen, in Zuid-China, Indochina (Vietnam, Laos en Cambodja) en Japan. Als je goed kijkt, zie je dat er een klein zaadje zit in elk van de uiteinden.

Check goed hoeveel uiteinden je steranijs heeft: volgens Chinese legendes brengt het geluk als je een exemplaar vindt met méér dan acht uiteinden.

Alles over steranijs: de mooiste specerij

In een Oosterse supermarkt (en ook in de meeste gewone supermarkten) kun je ze heel kopen, of gemalen tot poeder. Ook vind je het gemalen terug in Chinees vijfkruidenpoeder.

Dat is trouwens wel wat anders dan anijszaad: steranijs heeft een diepe, dropachtige smaak, die pittiger en scherper is dan anijs. Overigens kun je er gewone anijs ook eens door vervangen, om een twist te geven aan je gerecht of baksel.

Steranijs in de Aziatische keuken

Van Chinees tot Vietnamees: in de Aziatische keuken is dit smaakbommetje onmisbaar. Ze gebruiken het maar al te graag in stoofpotten, marinades en soepen, waarvan pho de bekendste is. Wij doen ‘m graag door de bouillon voor ramen.

Alles over steranijs: de mooiste specerij

Van bouillabaisse tot eend

Maar steranijs wordt ook in andere wereldkeukens gebruikt. Zo is ‘ie de smaakmaker in bouillabaisse en wordt de specerij ook veelvuldig gebruikt om vlees als eend of buikspek op smaak te brengen.

Zoete gerechten krijgen ook een ontzettende oppepper van steranijs. Probeer dit recept voor kaneelbroodjes met kardemom en steranijs eens. Of maak er stoofpeertjes mee.

Alles over steranijs: de mooiste specerij

Ook lekker in je drankje

Bovendien is de specerij verrassend lekker in een glaasje sinaasappellimonade, cocktails of deze Indiase Chai ijsthee.

Ook een idee: maak zelf wodka met steranijs. Gebruik hiervoor een goede, neutrale wodka, voeg drie stuks steranijs toe, goed schudden en minstens drie dagen laten staan.

Én natuurlijk is steranijs onmisbaar in de glühwein…

View this post on Instagram

Ending the weekend with an awe inspiring cocktail from @coqtale #SALOONBOX * The Fallen Star * Muddle Raw Sugar with Peychaud and Star Anise/Cinnamon Bitters, pour in one ounce each of Laphroaig 10 year and Wisers Deluxe, stir with ice and pour over rocks. Garnish with a roasted burning Star [email protected] @jpwisersca * #staranise #cocktailoftheday #mixology #cocktails #bitters #classiccocktail #barlife #cocktailtime #garnish #worldclassdrinks #cocktailhour #cocktail #bartender #bar #mixology #subscriptionbox #cheers #alcohol #liquor #drink #drinks #drinking #cocktails #cocktailporn #drinkporn #weekend #cinnamon #scotch

A post shared by SaloonBox (@saloonbox) on

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!



Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Alles over steranijs: de mooiste specerij
Sluiten