Alice
Alice Inspiratie 8 okt 2019

Laat je inspireren: alles over mansaf en de Jordaanse keuken

Als we aan het Midden-Oosten denken, denken we meteen aan hummus en falafel. Deze keuken heeft echter zoveel meer te bieden! Laat je hier inspireren door het verrassende en rijke smaakpalet van de Jordaanse keuken en ontdek het traditionele Jordaanse gerecht mansaf.

De Jordaanse keuken

De Jordaanse keuken maakt vooral gebruik van verse producten en verschillende specerijen. Zo gebruiken Jordanen voornamelijk sesamzaad (de zaadjes afzonderlijk of tahini: een sesampasta) en kruiden zoals tijm, salie en munt in hun gerechten. Samen vormen ze een kleurrijk palet aan smaken die vaak samen gegeten worden met een Arabische variant van flatbread.

Ook falafel en hummus worden er bijna dagelijks gegeten. De falafelballetjes gemaakt van kikkererwten dienen als ontbijt of snack. Ze worden dan tussen een warm pitabroodje gestopt en genuttigd als snelle hap.

Hummus wordt vaak gebruikt als mezze. Hiervoor worden de kikkererwten gekookt en gemixt tot een zachte mousse. Daarna wordt er tahini, look en olijfolie aan toegevoegd. Probeer ook zeker eens onze knoflookhummus of falafel.

Mansaf als een teken van vrede

Mansaf is het traditionele gerecht van Jordanië en bestaat voornamelijk uit lamsvlees en rijst. Het wordt in de Jordaanse traditie vooral gegeten op feestdagen of speciale gelegenheden. Doorgaans wordt het geserveerd op een grote serveerschaal op een bedje van Khubz (Arabisch flatbread) en rijst. Zo kunnen alle gasten rechtsreeks van de schotel eten.

Mansaf fungeert ook als een ‘vredegerecht’ in de Jordaanse cultuur. Zo speelt het een grote rol in het oplossen van conflicten tussen families of stammen. Wanneer er zich een probleem voordoet, ontmoeten de hoofden van de familie elkaar om dit conflict op te lossen.

Hierbij zal degene die de familie ontvangt een schaap offeren en mansaf klaarmaken als teken van respect voor de bezoekers. Om het einde van het conflict te bezegelen eten ze die mansaf dan samen op.

Kan het nog zoeter?

Jordanen zijn ook verzot op zoet! Niet alleen voegen ze veel suiker toe aan hun thee, ze houden ook van een zoet tussendoortje of nagerecht. Typische tussendoortjes zijn koekjes gemaakt van filo- of bladerdeeg, gevuld met noten en siroop.

Fan van de Midden-Oosterse keuken?

Beyond hummus: 10 foods you must try in Jordan

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
Laat je inspireren: alles over mansaf en de Jordaanse keuken
Sluiten