Paulien
Paulien Inspiratie 5 apr 2019

9 tips om de lekkerste wokgerechten nog beter te maken

Een wokje is de gemakkelijkste oplossing als je nog wat groenten en vlees in de koelkast hebt liggen, maar niet veel tijd hebt. Je kan weinig verkeerd doen, maar als je deze negen tips volgt, wordt je wokgerecht nog beter.

1. Voorbereidend werk

Als je wokt of roerbakt, zijn hitte en snelheid essentieel. Zorg er daarom voor dat al je ingrediënten al klaar staan voor je iets in de pan gooit. Meet dus je vloeistoffen al af en snij al je ingrediënten al in de gewenste grootte.

wokken

2. Snijtechnieken

Het doel is om zoveel mogelijk oppervlakte te creëren, zodat elk stukje groente en proteïne zo veel mogelijk hitte krijgt. Snij kruiden zoals gember en look zo fijn mogelijk, snij je vlees tegen de richting in zodat het zacht blijft en snij je groenten diagonaal en in dunne plakjes. Hoe groter je oppervlakte, hoe meer smaak.

3. Kies de juiste pan

Als je een wokpan hebt, gebruik dan altijd een wokpan. Als je die niet in je keukenkast hebt staan, zorg dan voor een pan die goed de hitte vasthoudt. Wanneer je meer ingrediënten toevoegt mag je pan niet te hard afkoelen want dan krijg je een slap geheel.

 

4. Toch traag?

Als je denkt aan een wok, dan zie je iemand snel roeren in een pan terwijl de vlam in de pan slaat. Maar denk eraan dat wanneer je je smaakmakers kookt, je dit best traag en op een laag vuur doet. Begin je wok dus altijd rustig met look, gember of citroengras en roerbak ze zachtjes op een laag pitje.

5. En dan tempo!

Als je rustig je smaakmakers hebt gekookt, lepel je ze eruit en zet je je vuur hoog. Zorg dat de olie alle kanten van de pan bedekt, zo blijft er zeker geen lekkers plakken en verminder je de kans op aanbranden.

6. Denk na over de volgorde

Denk goed na in welke volgorde je de ingrediënten aan de pan toevoegt. Sommige groenten zijn op 30 seconden klaar, andere hebben iets meer tijd nodig. Het is ook slim om je vlees als eerste te roerbakken, het dan te verwijderen terwijl je je groenten bakt, om het dan op het einde terug toe te voegen. Zo krijg je zeker geen taaie hapjes.

7. Niet vergeten te roeren

Blijf tijdens het hele proces roeren. Je pan is heel heet en die hitte verzamelt zich in het midden. Verschuif dus constant je ingrediënten van het midden naar de zijkant om een lekkere wok te bekomen.

8. Gebruik een bindmiddel

Een wok wordt nog lekkerder als je een lekkere saus hebt. Bij sommige recepten moet je een bindmiddel toevoegen. Zorg ervoor dat je dit goed losroert en klaar hebt staan als aan het wokken bent. Anders krijg je brokken in je saus, en dat vindt niemand smakelijk.

9. Bijna klaar

Als je al deze stappen doorloopt, heb je een perfecte wok. Maar je kan het nog beter maken door je gerecht af te werken met iets fris. Wat verse kruiden of een scheutje citroensap kunnen wonderen doen. En om je helemaal te doen watertanden: voeg nog iets knapperigs toe zoals nootjes of gefrituurde uien.

wokken

Meteen aan de slag?

De lekkerste recepten met noedels op Culy

Bron: Chatelaine

Reageer op artikel:
9 tips om de lekkerste wokgerechten nog beter te maken
Sluiten