Lissa
Lissa Inspiratie 22 mrt 2019

7 hippe superfoods zoals freekeh die je wil proberen

Superfoods zoals freekeh en quinoa zijn helemaal in. Freekeh is het supergraan van dit moment, al bestaat het al eeuwenlang in het Midden-Oosten. Wij gingen op zoek naar nog meer kruiden, planten of granen met verborgen ‘talenten’.

Freekeh

Freekeh is een tarwe uit het Midden-Oosten en is de nieuwe vervanger van quinoa. Het zit bomvol mineralen en is heerlijk als risotto of bij een salade.

Weg met quinoa, freekeh is het nieuwe superfood

Andere superfoods

1. Amarant

Amarant is een zaad dat van dezelfde familie afkomstig is als quinoa. De zaden zitten bomvol calcium, ideaal dus als je geen zuivelproducten eet. Dit superfood komt in zaadjes, meel en vlokken. De zaadjes zijn perfect als vervanger van rijst, het meel kan je in baksels zoals brood of koekjes gebruiken en de vlokken zijn gigantisch lekker bij een ontbijtje.

superfoods zoals freekeh - amarant

2. Za’atar

Za’atar is een kruidenmix uit het Midden-Oosten met als basisproduct een soort wilde oregano met de smaak van tijm en oregano. Meng de kruidenmix met wat olijfolie en je hebt de perfecte dip voor een broodje. Ook bij een yoghurtdip of als afwerking van hummus is za’atar ideaal!

superfoods zoals freekeh - za'atar

Za’atar, een smaakvol kruidenmengsel uit het Midden-Oosten

3. Boekweit

Boekweit is geen tarwe, maar net een alternatief ervan en dus glutenvrij. Het is een zaadje van de boekweitplant en het lijkt wel een klein beukenootje. De gemalen boekweit kan je gemakkelijk gebruiken in pannenkoeken, het graan is lekker bij een salade of quiche en gepofte boekweitzaden zijn heerlijk bij een dessertje.

superfoods zoals freekeh - boekweit

4. Bulgur

Bulgur is een durumtarwekorrel die wordt gekookt en daarna gedroogd. De korrel wordt voornamelijk gegeten in het Midden-Oosten, maar niets houdt ons tegen om het hier ook een van superfood te maken. Bulgur is een ideaal alternatief voor rijst of aardappelen en je kan het ook gemakkelijk combineren met een tabouleh of salade.

superfoods zoals freekeh - bulgur

Hoe maak je de perfecte bulgur (bulghur)?

5. Farro

Farro is een tarwe uit Italië en heeft een nootachtige smaak met een stevige bite. Daarom is het perfect om bij een salade of soep toe te voegen. Afhankelijk van het soort farro dat je gebruikt, week je de korrels best eerst. Daarna kan je ze koken in gezouten water.

superfoods zoals freekeh - farro

6. Dukkah

Dukkah is een Egyptisch mengsel van geroosterde noten en specerijen zoals komijn en koriander. De crunchy mix is overheerlijk als dip in combinatie met olijfolie en (Turks) brood. Verder is het ideaal bij een gepocheerde eitje of een toast met avocado.

superfoods zoals freekeh - dukkah

Dukkah: een kruidig en krokant notenmengsel

7. Sumak

Sumak is een kruid afkomstig van rode besjes van de sumakplant én is ook een van de hoofdkruiden in za’atar. Het heeft een fris-zurige smaak zoals citroen, maar dan nog wat aromischer. Door die frisse smaak is deze specerij ideaal over verse tomaten, mozzarella, vlees, vis en salades.

superfoods zoals freekeh - sumak

Wat is sumak en waarvoor gebruik je het?

Ontvang Culy nu ook in je inbox!Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
7 hippe superfoods zoals freekeh die je wil proberen
Sluiten