Nancy
Nancy Uncategorized 1 jan 2020

7 handige tips voor het maken van vegetarische burgers

Dol op burgers, maar eet je (voor een keer) geen vlees of vis? Zet je tanden in zelfgemaakte vegetarische burgers! Wij geven je handige tips voor het maken van de beste burgers, die niet uit elkaar vallen. 

Met deze tips voorkom je dat je vegetarische burgers te vochtig worden, uit elkaar vallen of flauw smaken.

1. Voorkom een te vochtige burger

Hoewel rauwe groenten kunnen zorgen voor een heerlijke bite in je burger, bevatten sommigen van nature heel veel vocht. Hierdoor vallen je zelfgemaakte vegetarische burgers sneller uit elkaar en kunnen ze te vochtig worden. Bak daarom groenten en andere ingrediënten zoals paddenstoelen, courgette, aubergine en pompoen eerst voor. Hierdoor krijgt de burger een betere structuur én uiteindelijk meer smaak.

Pas overigens ook op met vloeibare smaakmakers als vissaus, Tabasco en Worcestershiresaus. Houd als graadmeter aan dat de structuur van de burger hetzelfde moet aanvoelen als die van een burger met vlees of vis.

2. Bak uien en knoflook altijd voor

De smaak van zowel uien als knoflook wordt tijdens het garen een stuk milder en op een prettige manier aromatisch. Zweet deze dus eventjes voordat je ze toevoegt aan je burgermengsel.

Je hoeft de ui of knoflook overigens niet helemaal gaar te bakken, maar een minuut of vijf op laag vuur is vaak al voldoende. En vergeet niet: ook een uitje kan peper en zout gebruiken in de pan.

3. Gebruik alternatieven

Een vegetarische burger hoeft echt niet alleen te bestaan uit een gebakken mengsel van groenten, kaas en smaakmakers. Zo kun je ook een heerlijke variant maken door bijvoorbeeld gegrilde halloumi of tofu te gebruiken.

Ook lekker: grill een portobello, top met truffelsalsa en leg deze tussen krokant gebakken broodjes. Of wat dacht je van plakjes gegrilde groenten met Parmezaanschilfers?

4. Gaar granen & zaden vooraf

Om je burger steviger te maken kan het handig, lekker én voedzaam zijn om granen of zaden toe te voegen. Hoewel ze waarschijnlijk wel even moeten bakken, is het van belang dat je ook deze voor gaart.

Let hierbij ook op dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze toevoegt aan het mengsel omdat ze anders alsnog veel vocht kunnen afgeven.

5. Gebruik altijd een bindmiddel

Hoe stevig je burger ook lijkt, als je geen bindmiddel gebruikt is de kans groot dat hij uiteindelijk in de pan uit elkaar valt. Dit kan een geklutst ei zijn, maar ook broodkruim, paneermeel of een lepeltje havermout. Miso als bindmiddel gebruiken, kan ook altijd!

6. Genoeg peper en zout

Goed nieuws: als je een burger maakt zonder vlees of vis, is het veel makkelijker om ‘m op smaak te brengen. Nu kun je namelijk het rauwe mengsel proeven en eventueel bijkruiden.

Houd in gedachten dat de smaken rauw iets uitgesprokener zullen zijn dan na het bakken, waardoor je soms tegen je gevoel in zal moeten gaan en iets meer zout en peper moet toevoegen. Breng daarom liever zowel het (rauwe) mengsel als beide zijden van de gebakken vegaburger op smaak met zout en peper. Doe dit ook met verse kruiden.

7. Wees creatief met sausjes

Hoewel (homemade) ketchup en mayonaise heerlijk zijn bij een burger van vlees, betekent dit niet dat ze ook het perfecte gezelschap voor vegetarische burgers zijn. Ook hiervoor geldt weer dat je lekker veel smaak wilt toevoegen.

Roer bijvoorbeeld een theelepeltje witte miso door je mayonaise of ga voor een snelle tomatensalsa.

Recepten voor vegetarische burgers

Ontvang Culy nu wekelijks in je inbox!

Reageer op artikel:
7 handige tips voor het maken van vegetarische burgers
Sluiten