Paulien
Paulien Inspiratie 17 mei 2019

Dankzij deze 6 tips maak jij de meest perfecte falafelballetjes

Wie denkt dat falafel vies, droog en smaakloos is, heeft duidelijk nog nooit deze perfecte falafels gegeten. Volg deze vijf tips en je kan zelfs de grootste kikkererwtenhater bekeren. Of verwen jezelf gewoon met deze heerlijke balletjes, ze weten niet wat ze missen.

1. Altijd gedroogd

Het is een beetje een omgekeerde logica, maar falafels zijn beter met geweekte droge kikkererwten. Kikkererwten uit blik verliezen veel van hun binding dus door gedroogde kikkererwten te gebruiken krijgen je falafelballetjes een betere textuur. Doe ze in een grote kom en laat ze een nacht weken in water.

Giet ze dan de volgende dag af en blender ze samen met de andere ingrediënten. Als het deeg nog steeds niet genoeg samenhangt, kan je een ei gebruiken. Maar gebruik zeker nooit bloem. Dit maakt je falafel droog en smaakloos.

perfecte falafel

2. Spice up your life!

Kikkererwten zijn niet de grootste smaakbommen, dus hou je vooral niet in tijdens het kruiden. Gebruik veel look en zout, maar ook andere kruiden kunnen hier nog eens uit het rekje komen, zoals bijvoorbeeld peper, chili, paprika, gember, koriander, komijn en kaneel.

Ook verse kruiden doen het goed in falafel en geven de balletjes een leuke kleur. Gooi dus maar een bussel koriander of peterselie bij in de blender.

perfecte falafel

3. Sesam-alles

De smaak van sesam maakt falafels tien keer beter. Doe dus een lepel sesamolie bij in je mix of voeg wat losse zaadjes toe. Je kan ook de rauwe falafels een extra knapperig korstje geven door ze nog door de zaadjes te rollen. Je hebt nooit genoeg sesam.

perfecte falafel

4. Balletjes of ballen?

Het is heel belangrijk dat je je falafelballetjes niet te groot rolt. Als ze te groot zijn is de kans groter dat ze uit elkaar vallen en kan de binnenkant rauw blijven bij het bakken of frituren. 30 gram is het ideale gewicht per balletje.

5. Rusten

Het is belangrijk je falafels even de tijd te geven om te rusten in de koelkast. Maar dek ze niet af. Het is beter als de buitenkant van de falafel een beetje uitdroogt. Zo ben je zeker dat de balletjes heel blijven tijdens het bakken. Nog een extra tip: heb je een beetje te veel falafel gemaakt? je kan de rauwe balletjes perfect invriezen voor een volgende maaltijd.

perfecte falafel

6. Hoe vettiger, hoe prettiger

Je kan falafels op verschillende manieren bakken. In de oven, in een pan of in de frietketel. Het lekkerste resultaat bekom je door ze te frituren. Krokant, sappig, gaar en goudbruin. Dus zondig lekker en laat de olie maar pruttelen.

Geen zin om zelf te koken?

De allerbeste falafel ter wereld vind je bij Beni Falafel in Antwerpen

Bron: Ambiance

 

Reageer op artikel:
Dankzij deze 6 tips maak jij de meest perfecte falafelballetjes
Sluiten