Lai-Wah
Lai-Wah Inspiratie 8 apr 2018

5 verschillende soorten spek uitgelegd

Bacon, pancetta, lardo of buikspek: wij zijn er dol op! Maar wat is nu precies het verschil tussen al deze verschillende soorten spek? 

De meeste speksoorten zijn afkomstig van het varken en kan je onderscheiden omdat ze van verschillende delen van het dier komen. Zo kun je het hebben over spek van de rug of de buik.

5 verschillende soorten spek

Buikspek
Buikspek is een verzamelnaam voor verschillende soorten spek, afkomstig van de buik van het varken. Dit is een stuk magerder dan bijvoorbeeld rugspek, omdat het doorregen is met stukken vlees, en dus niet voor 100% uit vet bestaat.

Het wordt onder andere gebruikt voor ontbijt- en katenspek. Onbehandeld (dus rauw en niet gedroogd of gepekeld) kan je er speklapjes van snijden.

5 verschillende soorten spek uitgelegd

Bacon
Dit komt van de rug van het varken, waar ook mignonettes vandaan komen. Deze speksoort is uitgegroeid tot een wereldberoemde guilty pleasure en wordt tegenwoordig in veel gerechten verwerkt.

Het wordt gemaakt van een strook vlees van de rug van het dier dat spek bevat. Dat wordt vervolgens gezouten, gedroogd en vaak nog gerookt. Bacon is het lekkerst als je het voor het te eten eerst even bakt in eigen vet.

5 verschillende soorten spek uitgelegd

Ontbijtspek
Ontbijtspek wordt vaak vergeleken met bacon, maar is toch even anders. Het wordt namelijk gemaakt van buikspek, bevat relatief meer spek en is dus vetter.

Het stuk spek wordt eerst gepekeld en wanneer het voldoende zout heeft opgenomen, wordt het afgespoeld en vaak opgerold. Gedroogd of gerookt kan je het in plakjes eten of bakken.

Pancetta
Deze soort heeft veel weg van ontbijtspek, want beide soorten zijn afkomstig van de buik, worden gepekeld en gedroogd. Pancetta wordt echter gekruid met onder andere peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat.

Nadat het vlees gekruid is, wordt het op twee manieren verkocht: ofwel gerookt en in rechthoekige vorm verkocht, ofwel rauw opgerold en in plakjes gesneden. Deze laatste is de bekendste en iets magerdere variant. Je kunt het zowel rauw als gebakken eten (bijvoorbeeld door carbonara). 5 verschillende soorten spek uitgelegd

Bron: Flickr

Lardo
Ooit gehoord van lardo? Italië’s trots als het neerkomt op spek is net even anders dan pancetta, aangezien lardo wordt gemaakt van de rug en voor bijna honderd procent bestaat uit spek.

Ja, dit is er eentje waarbij je beter geen calorieën telt, want als je eenmaal de hemels zachte smaak proeft, kan je niets stoppen met eten.

Het vetspek kan tot wel tien centimeter dik zijn en wordt gekruid, gerijpt en in dunne plakken gesneden. Heel soms vind je een variant die ook nog een klein stukje vlees in het midden heeft, maar over het algemeen bestaat het uit enkel vet.

5 verschillende soorten spek uitgelegd
Bron: Flickr
Reageer op artikel:
5 verschillende soorten spek uitgelegd
Sluiten